Sosiale medier – stor innflytelse, et større ansvar

Ikke så lett forklart

Sosiale medier er noe som tar en større og større del av livene våres, for noen er det den eneste informasjonskilden de tar i bruk og for andre en plattform for deres informasjonsdeling og personlige meninger. I den perfekte verden ville det vært et sted hvor hele verden kan møtes og «connecte» med hverandre, tatt full bruk av globalisering og digitalisering. Men nå lever vi en verden hvor alle har forskjellige meninger, kulturer og ideologier. Når man da har en plattform med millioner av brukere med forskjellige meninger, hvordan skal man da ha kontroll og orden på alle sammen? Og hvor stor rolle spiller dette mediet i dagens samfunn? Hvis du ser til USA en veldig stor en.


Innflytelse

Jeg husker at jeg satt og så på VG-live som live-streamet sendingen av høringen til kongressen i USA. Det handlet om Trump og valget han mente var rigget. Senatorene gikk opp en etter en og holdt en tale om hvorfor eller hvorfor ikke de skulle telle stemmene på nytt, når plutselig alt stoppet. Daværende Visepresident Pence ble flyttet ut av lokalet og live sendingen ble satt på pause, jeg trengte ikke å lete lenge for å finne ut hvorfor.

Etter noen få tasteklikk var jeg på Twitter hvor top-trending var #Capitol, hva jeg så overrasket meg. Hundrevis hadde begynt å ta seg inn i bygningen og man fikk sett videoer av hva som skjedde der, live. Alt dette fikk jeg sett før et eneste nyhetsoppslag hadde blitt publisert av diverse nyhetsaviser. Ufiltrert fra faktasjekking og forklaringer på hendelsen. De eneste nyhetene som dokumenterte dette, var de som var på stedet når det skjedde og hadde kameraet gående fra tidligere på dagen.

Kongressbygningen den 6. Januar

Man fikk mye med seg mye, men samtidig så visste man ikke hva som var rett eller galt. Det eneste man kunne være sikker på var videoene som alle postet. Jeg som satt på rommet i studentleiligheten, var plutselig der det skjedde, men ingen anelse om akkurat hva som foregikk. Det gjaldt alle som var på Twitter.


Ansvar

Twitter, Facebook og Instagram hadde alle brukere som postet og delte desinformasjon om hendelsen. Dette igjen førte til flere som trodde på den informasjonen, såpass mange at det førte til at de sosiale mediene følte de måtte gripe inn å ta ansvar. De gikk så langt at de bannlyste den selverklærte kongen av Twitter, daværende President Donald Trump. Han fikk mye av skylden etterpå for å ha opphisset den store mengden med folk som sto utenfor kongressen. Han gjorde dette med tweets til sine millioner av følgere som blant annet: den 4. januar «We are going to take what they did to us on Nov. 3. We’re going to take it back.» Og oppfordret til en stor protest.

Trump-supportere den 6. Januar

Om avgjørelsen var riktig eller ikke er fortsatt debattert, men man kan ikke benekte for innflytelsen han har hatt. Alt gjennom sosiale medier, men mest Twitter i hans tilfelle. Bare hendelsen av hans fraværende tilværelse på plattformen startet store diskusjoner om sensur og ytringsfrihet. Ømme punkt i USA.

Hvor stort ansvar burde egentlig et privat eid selskap ha? Det at de kunne bannlyse lederen av landet sitt fra plattformen sin er nøtt i seg selv og hva stopper dem fra å fjerne andre som ikke ser ting i dems perspektiv? Dette har også ført til at den amerikanske staten har puttet disse selskapene til høring angående nettopp det å velge å fjerne meninger de ikke liker eller manipulasjon av folkemengder. De vil regulere og overvåke disse store medieselskapene. Spørsmålet de stiller er; Hvem har ansvar/kontroll over disse mediene?


Konklusjon

Man må finne en balanse. Sosiale medier er en lettvint og enkel måte i finne ut hva som skjer til alle de forskjellige tider rundt jordkloden, men som all informasjon så burde man ta det med en klype med salt. Hvem som helst kan legge ut noe på nettet. Ansvaret ligger på deg i å finne ut om det er sant eller ikke.


Kilder:

https://www.politifact.com/article/2021/jan/11/timeline-what-trump-said-jan-6-capitol-riot/

https://www.nrk.no/urix/store-kritisk-til-at-twitter-sletter-trump-1.15320122

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *