Et kurs i nettverksbygging: Mentorer og hvordan finne en

Nettverksbygging

Lett Forklart

Hva er egentlig nettverksbygging? Nettverksbygging er aktiviteten man gjør når man vil danne nye kontakter med forretningsfolk eller gründere innenfor og utenfor fagområdet sitt. Alt for skape nye forretningsmuligheter eller dele informasjon med mulige fremtidige partnere og virksomheter. Det er en stor og viktig del av jobbsøking og arbeidslivet, men hvor starter du? Kurset som jeg har tatt og skal snakke om, handler spesifikt om å skaffe seg en mentor og bygge opp et forhold til vedkommende. Et supert sted å starte i nettverksbygging.


First Round

First Round er et selskap grunnlagt av Paul Pesek som putter studentene først. De jobber for at vi studenter skal gli fint inn i bransjen/fagområdet som vi har en interesse for. Laget av profesjonelle som har gått samme veien de nå legger ut for deg. Med eksempler og resultater for å bevise det! Nettsiden har mange lure tips å gi, samt fundamentale ferdigheter du burde ha som student som kanskje ikke skolen har lært deg.

Kurset er delt opp i 8 faser. Dette holder det lett oversiktlig og gir deg en mestringsfølelse for hver fase som blir fullført, nesten som en OKR 😉 Disse fasene er delt opp som følgende.

 1. Fase: Din profesjonelle identitet
 2. Fase: Finn Profesjonelle ved bruk av LinkedIn
 3. Fase: LinkedIn Messaging
 4. Fase: Koordiner telefonsamtaler effektivt
 5. Fase: Anatomi og navigasjon av en telefonsamtale
 6. Fase: Profesjonelt Historie prototyping
 7. Fase: Gå inn klar: Undersøk og spørsmål
 8. Fase: Bygg langtidsvarende forhold

Faser

Fase 1

Den første fasen går ut på finne din profesjonelle identitet og den snakker mye om ferdighetene du kommer til å trenge fremover. De gjør det klart at du har to identiteter, en som er hva du er nå, for eksempel en student og den andre er din profesjonelle identitet. Det er litt som overgangen fra ung voksen til voksen, du vet ikke helt når det skjer. Kurset skal hjelpe deg i denne overgangen ved å gi deg innsikt i din oppførsel og væremåte.

De fem viktigste kvalitetene du trenger for å knytte nye kontakter og finne en mentor ifølge First Round er som følger:

 • Empati – Behandle dem rett
 • Nysgjerrighet – Vis interesse
 • Takknemlighet – Vis at du er takknemlig
 • Relevans – Hvorfor akkurat de kan hjelpe deg
 • Respekt – Behandle andre som du vil bli behandlet selv

Eller veldig enkelt; Kardemommeloven.


Fase 2

Fase to går ut på hvordan du skal få kontakt med denne mentoren. Sjansen for at du kjenner denne personen fra før er veldig liten eller null. Ved hjelp av LinkedIn og First Round sine forklaringer om hvordan du skal gå fram i å finne dem, blir det nesten for enkelt. LinkedIn har en søkefunksjon og et filter, ved hjelp av noen enkle og spesifikke søkeord som: Høyskolen Kristiania, Hotel og Bachelor kan man finne mange personer knyttet til dit fagområde og bedrifter du er interessert i.

Nå må du bare sortere dem etter relevans til ditt formål. Er de studenter? Tidligere utdannet? Kan de hjelpe deg med hva du ser etter? Overlapper interessene dine med deres? Til slutt, vil du ha en ung mentor som har nettopp kommet seg ut i arbeidslivet med den mest up-to-date kunnskapen du trenger eller en eldre mentor som har en administrerende rolle og mange års erfaring i bedriften du har et øye på. Begge to kan være like viktige mentorer.

De grønne prikkene representer personer som du har mulighet til å knytte kontakt med i 2021. Sirkelen er hva du hadde mulighet til å nå før LinkedIn eller lignende tjenester kom på banen.

Kurset i sin helhet

Jeg skal ikke gå inn i hver eneste fase, men de lærer deg alt du trenger for å komme i gang med nettverksbygging. Du blir lært opp i hvordan du skal sende din første melding, til enten mentoren du ønsker å knytte kontakt med eller en som har relatert kunnskap i fagområdet du vil har informasjon om. Alle stegene ned til hvordan du skal planlegge og forberede deg til din første samtale med vedkommende. Hvis dette virker interessant eller spennende for deg kan du trykke her og bli tatt med til hjemmesiden deres for mer informasjon.

Det har vært et veldig informativt kurs og det dytter deg til å være proaktiv i leting etter en mentor samt nettverksbygging. Et forhold med en mentor er noe som kan følge deg gjennom reisen din fra student helt til arbeidslivet, men det kan fortsette selv etter det. Hvem vet kanskje du har fått en ny venn. De kan dele livserfaringer, råd og informasjon om hva som skjer med bransjen de jobber i eller gi deg kontakter innenfor andre områder du ikke har tenkt på og så endre hele karriere valget ditt.

Alt i alt er en mentor noen som kan ha stor innflytelse på karrieren din og valgene du tar gjennom reisen til din profesjonelle identitet. Derfor er viktig å finne en med relevans til arbeidet ditt og som har kunnskap som kan hjelpe deg på dine hindre som dukker opp.


Finne min egen mentor

Det har seg sånn at kurset har lagt opp en veldig motiverende og enkel fremgangsmåte til å finne en mentor. De har praktiske oppgaver du gjør underveis og noen av dem er å ta kontakt eller i det minste late som du tar kontakt med en mentor gjennom LinkedIn. Du får såkalte «cheat sheets» som gir deg riktig setningsoppbygging eller hvordan du skal presentere deg på en bra måte, allerede i din første melding.

I løpet av denne uken(uke 15) skal jeg prøve å finne en selv. Jeg har alt funnet personer som kan være aktuelle som min mentor og ved hjelp av kurset til First Round, vet jeg nå hvordan jeg skal presenter meg selv. Målet blir å knytte en ny kontakt og starte for alvor å bygge nettverket mitt. Dette kommer til å bli spennende og lærerikt, men en rask og fin måte man lærer mye nytt på er å gå ut av komfortsonen sin og prøve det ut.

Jeg vil komme med oppdateringer på denne bloggen med fremgangen min i søkingsprosessen og nettverksbyggingen. Takk for å lese helt ned hit. Tar gjerne imot kritikk og forbedringer 🙂

Mvh Jostein H.


Kilder

First Round hjemmeside hentet i 2021

https://www.joinfirstround.com/

Kurs, Networking Basics, gjort i 2021

https://first-round.teachable.com/

1 kommentar

 1. Heisann Jostein 🙂

  Først og fremst liker jeg veldig godt strukturen på innlegget ditt og jeg synes du forklarer konseptet på en veldig lettlest og fin måte. Det sagt kan du gjerne henvise til kilder gjennom hele innlegget, jeg ser at du har gjort det noen steder, så gjør det gjerne overalt der du ikke kommer med egne refleksjoner eller påstander.

  Videre synes jeg det er helt supert at du er i gang med å finne en egen mentor, OG at du skal dele prosessen her på bloggen, det gleder jeg meg til å lese videre om!

  Husk også at du leser gjennom en ekstra gang slik at du unngår bittesmå skrivefeil 😀

  Dette var et veldig bra innlegg, fortsett sånn 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *